• Kata Rina Bencek

Moje skrivosti do "Popolne Instagram fotografije"

Updated: Apr 30

Verjetno je to nabolj pogosto vprašanje, kar jih dobim. S čem urejam fotke, kater fotič uporabljam in katera je ta čudežna aplikacija, ki naredi to "perfect Insta fotko". Beseda popolna Instagram fotografija je v narekovajih z razlogom. Ker ne verjamem v popolnost. Ker je to nekaj kar ne obstaja. Nekaj kar je zame popolno za vas morda ne bo in obratno. Ampak to je že tema za drugič.


Morm vas razočarat. Odgovor ni tko preprost, da bi ga lahko zajela samo z eno besedo, ali še bolje z eno aplikacijo. Do te "popolne" foke je pot nekoliko daljša. Ampak se bom potrudila in vam v parih korakih razložila, kako lahko izboljšate svoje fotografske "skillse." Nisem profi fotograf, delam po občutku, po inspiraciji. V tem blogu ne bom pisala o tretjinah, shutter speedu, f-stopu, zlatih rezih in vsemu kar se fotorafi učijo. Instgram je pravila fotografije na nek način postavil na glavo. Ker vseeno v tem svetu vladajo filtri, aplikacije, nevarne lokacije, zanimive perspektive in "deli se da neki delaš" poze, umetno nebo in sonce nista nič nenavadnega... Skrtka, gremo pogledati ta čudežni svet "popolne Insatgram fotograije".


1. Lightroom.

Lightroom je moja biblija. Jaz osebno fotografij več ne vidim kot "fotografijo", ampak že avtomatično, ko delam in gledam nastalo fotko, vidim kako bo videti pod filtrom/presetom. Ja, tako daleč smo prišli. Včasih se še sama ne morem načuditi, kaj je možno z enim preprostim nanosom "preseta*" oz filtra.


Aha naj povem še to. Lightroom je program, kateri omogoča "filtriranje" oziroma nanos presetov, katere marsikateri bloger prodaja. Program spada v skupno Adobe, podobno kot bratski program PhotoShop. Sicer žal ne obstaja ta čudežni preset, ki bo vsako fotografijo naredil "top shit". Zakaj? Ker vsaka fotografija nastene pod določenimi svetlobnimi pogoji in je vsako fotografijo potrebno malce prilagoditi, da dobimo tisti željeni rezultat. Sicer res nobena znanost, ampak nekaj časa pa je potrebno vložiti v to. Najlažje bo, če si prižgete kakšen YouTube tutorial in vse skupaj pobližje pogledate. Želite reko spremeniti iz sive v modro? Nič lažjega! Naj povem še to, da obstaja tudi aplikacija Lightroom, ki je plačljiva, enako kot tudi program. Lahko skoraj vse uredite že na lastnem telefonu. Jaz osebno uporabljam Ligtroom samo na računalniku, ker omogča več funkcij.

Se sprašujete ali prdajam presete? V preteklosti sem že prodajala lastne presete, zaenkrat je to na pavzi, ampak v kratkem pride tudi to. Če želiš biti na tekočem, se ne pozabi naročiti na moje novičke tukaj.


2. Trend.

Instagram je poln trendov. Še dve leti nazaj, smo vsi pretiravali s filtri in barvami, nebo ni bilo več modro, ampak obvezno močno tirkizne barve, če ne, nisi bil v trendu. Zdaj smo se vsi skupaj nekoliko umirili in vrnili k bolj naravnim barvam, pa še vseeno, če pustim barve na stran, obstajajo neki trendi. Pogosto pogojeni z letnimi časi in dogodki. Torej, če se približuje valentinovo, delamo nekaj v tej tematiki. Ko cvetijo češnje ozrioma drevesa, takrat iščemo takšna drevesa in probamo to ujeti na fotko. Ko je zima, poskušamo narediti vsaj eno fotko s snežinkami in tako v krog (beri naprej, če želiš izvedeti kako rešiti zagato, če ni snega). Se razumemo?

Seveda je vse odvisno tudi od vaše "tržne niše" ozrioma kaj je tema vašega profila. Kaj je tisto kar predstavljate na vašem profilu? Inspiracijo lahko najdete na "IG explorer" strani, ki vam čudežno prikazuje točno to, kar vi sami predstavljate, vščekate, iščete...ne pozabite na Pinterest, ki je tudi eno super orodje za iskanje inspiracije.

Bolj ko ste izvirni, več občudovanja bodo vaše fotograije požele. Tu je ta paradoks, sledi trendom, ampak bodi drugačen.


3. Lokacija.

Včasih se že sama sebi čudim kam vse bom splezala, da bom naredila za moj okus top fotko. Lokacija je pomembna. Ne glede na to ali si "travel bloger" ali "style bloger" ali samo Instagram navdušenec. Vsi imamo radi lepe lokacije, če se le da brez ljudi. Zato predlagam, da si izviren oziroma si malce prebereš o kotih in perspektivah, ker o temu tukaj ne bom pisala, si te tehnčne detajle poglejte v kakšnem drugem članku. Ko najdete lokacije je vsekakor pomebna komponzicija.

V primeru, da niste na neki zanimivi lokaciji, jo lahko popestrite z dodatki. Če se odločite fotografirati v postelji, si lahko za bolj zanimivo okolico prinesete čim več blazin, psa v posteljo, hrano... Fotograija mora biti polna, zanimiva. Ko nekdo opazuje to fotko si mora želeti biti skupaj z vami tam. To je ključ.


4. Poziranje.

Pa smo pri temu "delaj se da nekaj delaš". Instagram ni prostor za klasično poziranje. Gledanje v kamero je prava redkost. Ko nas nekdo slika, smo absolutno najbolj zaposleno bitje na tem svetu, pa četudi je to samo globoko gledajne v daljavo. Šalo na stran, ampak določeni blogerji uporabijo vse svoje akrobatske sposobnosti, da je fotografija kolikor se da zanimiva in izvirna. Torej na fotografiji je zaželjeno neko gibanje oziroma dogajanje. Lahko je to veter v laseh, šrpicanje vode, hudomušno smejanje, lovljenje balonov, snežnik, branje, skratka neko "dogajanje"... Seveda obstajajo klasične zakonitosti, kako so vaše noge daljše, kako bo vaše telo videti bolj proporcionalno in ostalo, ampak za te razlage boste morali posikati kakšen drugačen blog.5. Detajli = bolj fotogenična slika

Detajli štejejo. Če potegnete rdečo nit čez vse kar sem do sedaj napisala, lahko zaključimo, da je ogromno nekih detajlov kateri so nujno potrebni, da je slika privlačna in zanimiva. Zato, ko se odločim imeti piknik, ni naključje, da imam roza prtičke, roza drevo, rdeče jagode, roza trenirko in roza drevo v ozadju. To so neki detajli, ki na komcu tvorijo končno sliko. Vzorci, barve so nekaj kar na fotografiji vedno pomagajo, da je le ta bolj fotogenična. Zato, ko se odločate za fotografski pohod, vzemite s seboj čim več nekih pripomočkov. V tem primeru žal ni manj je več.


6. Svetloba

SOnčni vzodi in zončni zahodi so najboljši čas za slikanje. To je čas v dnevu, ko lahko slikate "kontra svetlobi" , torej direktno v sonce in bo efekt na slikah še boljši, slika bo še bolj posebna! Večino časa slikamo tako, da je objekt na svetlobi, da ima dobro osvetlitev, ampak ravno to je čar sončnih vzhodov in zahodov, da se lahko postavimo "kontra pravilom". Nebo je v večini primerov neverjetnih barv v tem času in je absolutno vredno ustati in slikati ob teh urah.

V primeru, da se odločite slikati sredi dneva, pazite, da ne bo svetloba premočna in glavni objekt presvetljen. Če že slikam sredi dneva imam za to najraje oblačne dneve. takrat je svetloba tudi zanimiva.


7. Fotoaparat.

Ne morem mimo fotoaprata. Za začetek je tudi telefon super. Ko se spominm svojih začetkov na Instgamu je bilo točno tako. iPhone 7 plus, škljoc, škljoc, vržem pod VSCO filter in stvar je bila rešena. Kljub temu, da sem bila sama večkrat model se nisem resno poglabljala zakaj so nekatere fotke boljše od drugih in zakaj so nekateri fotografi boljši od drugih. No, zdaj vem zakaj. Beri naprej.

Čez čas sem želela nekaj več, še bolj hude slike. Začela sem delati z Žigatom Adamčičem. Kar od enkrat se mi je odprl čisto drugi svet. Žiga s svojo opremo in natančnostjo pri svetlobi ter arhitekturno podlago in jaz z žilico za outfite in lokacije. Super kombinacija. Tako pridemo tudi do fotoaprata. Žiga je imel neko hudo zadevo in od prvega spoznavnega fotkanja sem vedela, da bom tudi sama enkrat kupila dober fotoaprat.

Če se želiš s tem kar se da profesionalno ukvarjati, delati s hoteli, dobrimi brandi je kvaliteta fotografije pomembna. Zato svetujem tudi malo boljši fotoaparat. NE bom pametovala katerega točno. Lahko povem, da imam sama Canon EOS R fotoaprat. Srečna do stropa. Če se odločate za nakup je mogoče najbolje zaviti v eno od specializiraih prodajaln. Poveste svoje želje, budget in pridete do rešitve.


7. Aplikacije.

Najbolše pride na koncu. Za vse tiste, ki ste prišli do konca bloga pa moje "top secret" aplikacije.

- za umetno nebo, sončni zahod, zvezde aplikacija: Enlight Quickshot

- za lepšo kožo, oblikovanje postave in ostale detajle: FaceTune

- za dodajanje snežink, sonca, lune...: LD


To bi bili hitri navseti, kako narediti to "popolno Instagram fotograijo".


p.s. Kaj vse misliš, da je spremenjeno na levi fotografiji?


p.p.s. Pripravljam novi projekt na temo Instagrama in fotografije, če želiš biti na tekočem, se naroči na moje novičke.


xoxo Katarina Benček


2,684 views
  • YouTube

©2020 by Katarina Bencek's BLOG. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now