• Kata Rina Bencek

Naša koža govori

Updated: May 26

Katarina, 33 let, Ljubljana.

Gledam se v ogledalo, opazujem vsako poro na svojem obrazu. Vidim smejalne gubice, nežno zarisane okoli oči. Ja, smejim se pa rada in to na glas. Ne uidejo mi tudi nežno nakazane gubice na čelu katere krasi še nekaj različnih oblik hiperpigmentacij. Uh, hvala oči za debelo kožo, ki je manj nagnjena h gubicam, ampak se počasi kažejo in ne bom rekla, da jih z veseljem pozdravljam, ampak nekako sem se sprijaznila, da bodo prišle.


Pogled mi zdrsne na desno lice. Tam je cel spekter nekih zanimivosti. Brazgotince, katere so posledica aken, ki so me napadle v mojem 21. letu. Uh, kako stresno je bilo to obdobje. Predvsem zato, ker v puberteti nisem videla mozola. Na mojo žalost sem hitro spoznala izraz "policistični jajčniki" in kaj vse nosijo za seboj. Mariskaj nosijo, ampak sem jo še dobro odnesla. Borila sem se 2 leti, da bi dobila svojo "kožo nazaj". Skinoren, Rokotan, AHA kisline, obiski kozmetičark, kupovanje drage kozmetike, vse je bilo zaman. Pošiljali so me od dermatologa do dematologa, no takrat so nastale tudi te brazgotinice, ker sem neučakano brez rešitve vsak večer živčno stiskala do onemoglosti "nove pridobitve na obrazu"... na koncu me je rešila ginekologinja. Dobila sem kontracepcijo (Diane). Hormoni so "čudo", ki nam jo lahko pošteno "zagodejo". Vse se začne znotraj nas, to je dejstvo katerega sem relativno pozno spoznala. Po dveh letih jemanja tabletk, sem se opogumila in prenehala. Koža je ostala dokaj "normalna" Kakšen mozolček sem pa tja in to vse do danes, ko sem stara 33 let. So pa hormoni udarili drugje, a to je že zgodba za drugič, lahko vam namignem, da bo tema laser in odstranjevanje dlačic.

Vsaka koža ima svojo zgodbo. Koža res govori, še predenj nekomu rečemo "zdravo". Zato je dajanje nasvetov tako preko spleta težko, ker koža zahteva celostni pristop. Nekaj kar deluje meni, morda vam ne bo. Zato sem želela preden začnem z akcijo "priprpava kože na poletje" pojasniti nekaj osnovnih pojmov in ključnih dejstev, ker koža ni tako enostaven organ, kot si morda mislite. Pokaž pa vse. Kako spite, ali spite, koliko vode pijete, kaj jeste, se gibate... koža res govori, predvsem pa z vami, če ji prisluhnete in jo opazujete.


Skratka, da bi izbrale pravo nego, morate najprej poznati svojo kožo. To je čisto prvi korak. V ta namen sem iskala neko preprosto in razumljivo literaturao za nas "laike". In tako v poplavi vseh beauty blogerk naletela na kar nekaj zelo koristnih blogov, katere sem se odločila deliti z vami, saj boste tam lahko našle veliko koristnih informacij.


1. Stran Cosmedoc.si je absolutni vodnik vseh "popularnih sestavin" katere nam kozmetična industrija prodaja. Zelo strokonvno in enostavno predstavljen vsa vsebina. .

2. Ne morem mimo zelo simpatične in iskrene Tixi, lahko jo najdete tudi na IG, tam na dnevni bazi deli izkušnje povezane s kozmetičnimi produkti, vse skupaj pa podpre z raznoraznimi akcijami, kot je npr #pravakoža. Priporočam.


Zdaj pa nazaj k moji temi "proprava kože na poletje", ki pa lahko traja kar celo leto sem na koncu ugotovila. Izbrala sem nekaj različnih linij kozmetik katere sem testirala, vsak teden novo. Vem, da to ni najbolj pametno, vendar sem sama nagnjena k tveganju in zato zame to res ni nič nenavadnega. Domača nega nam lahko olajša ali oteži živeljenje, če je ta ne-prava. Na mojem meniju lahko najdete:

Poskusila bom pripraviti popolno nego pred poletjem in med poletjem. Iz vseh produktov, ki sem jih preizkušala. V komentarju spodaj mi napiši, kaj je tvoj "must have" izdelek te pomledi/poletja in morda preizkusim še tega.


Kmalu pa nadaljujem s svojo dogodivščino "koža govori". Kaj ti sporoča tvoja?


XOXO


Katarina Benček

514 views
  • YouTube

©2020 by Katarina Bencek's BLOG. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now